Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Konjuh kroz godišnja doba
 • Prenosimo reportažu s treking ture na Konjuh koju je realizirao Nahlin treking klub u nedjelju, 23. aprila 2017.
 • Svaka planinarska tura je popraćena komentarima „što vam to treba, koja je korist od tog vašeg pentranja, popenješ se i šta onda? A još su vam najavili i nevrijeme i kuda vi idete kad na sve strane puše i pada?” Tako govore oni koji se još uvijek nisu zarazili planinarenjem niti osjetili ljepotu svih vremenskih uvjeta, svježeg zraka i drugih čari prirode.

  Baš takvu „neshvatljivu” prognozu nam najaviše i za nedjelju 23. aprila 2017. Ali mi smo se vodili izrekom poznatog britanskog sociologa Džona Ruskina koji kaže „sunce je ukusno, kiša nas osvježava, vjetar osnažuje, snijeg ushićuje; stvarno ne postoji loše vrijeme, nego samo različite forme dobrog vremena”.

  Lagani hod uz kišu  Snadbjeveni opremom i dobrim raspoloženjem iz Sarajeva krećemo u ranim jutarnjim satima ka Stuparima (selo na putu Tuzla - Kladanj), odakle i počinje naša tura. I baš kako su najavili na samom početku nas prati lagana kiša. Tura je srednje kondicionalno zahtjeva te bi za dva sata laganog hoda trebali stići do planinarskog doma Javorje na cca. 1000 mnv. Domaćini ture Džemal Suljić i Dženan Smajić uz lagani uspon nam pričaju o Konjuhu i svim ljepotama okolnih krajeva.

  Upoznavanje ljepota Konjuha  Konjuh je planina koja se prostire u jugozapadnom dijelu sjeveroistočne Bosne. Udaljen je svega 30km od Tuzle te omeđen rijekama Seona, Turija, Litva i Oskova na sjever, Gosteljom na istoku i Krivajom na jugu i zapadu. Ova mala planina s najvećim vrhom od 1327 mnv obiluje vodom te biljnim i životinjskim vrstama. Od proljetnog cvijeća, narcisa koji zabijele u augustu i mirisnih ciklama do obilja jagoda te divljih kupina, borovnice, ljekovitog bilja u ljetnom periodu. Kako se penjemo ka vrhu sustiže nas snijeg a nemoguće se otrgnuti prisjećanja na djetinstvo kada smo nespretno hodali po blatu, skakali po mlavama i igrali se u snijegu. Upravo je taj neopisiv osjećaj slobode ono što čovjeka iznova tjera da se vraća prirodi i u njoj boravi.

  Ručak i sevdalinka uz snijeg  Pred samim planinarskim domom Džemal nam priča o nekropoli sa 17 stećaka koja se nalazi samo nekoliko metara od doma. Saznajemo i da je područje općine Kladanj bogato sa 22 nekropole i 435 stećaka. Po dolasku u dom dočekuju nas srdačni domaćini, topao dom i svježe pripremljen grah i planinski čaj. Da bi ugođaj bio potpun uz snijeg koji pada napolju domaćin nam uz tamburicu pjeva sevdalinku, idealan izbor za ovu priliku - "Snijeg pade na behar na voće". Svi pjevaju i srdačno dijele sadržaj svojih ruksaka. Jedan od planinara Džemal Ćesir s nama dijeli i hercegovačke trešnje na što se otegao uzdah svih prisutnih uz komentar da je tako nešto moguće samo kod nas u Bosni.  Sunce kao nagrada za uspješan pohod  Po izlasku iz doma dočekuje nas sunce mada je put kad vrhu Bandera i dalje neprohodan. I dok silazimo s planine snijega je sve manje, zelenila i cvrkuta ptica sve više. Dok prolazimo pored rječice Zatoče dolazi nam proljeće. Planinari su sretni i zadovoljni i nakon sve priče imamo osjećaj kao da se znamo čitav život. Napunjeni energijom teško je reći da tu tura prestaje i da je vrijeme povratka. Naši domaćini nas ispraćaju domaćinski riječima da se ipak moramo vratiti u ljetnom periodu, da posjetimo Djevojaćku pećinu, jednu od najpoznatijih u ovom kraju, da probamo čuvenu kladanjsku Mušku vodu i beremo divlje kupine i ljekovito bilje.

  Piše: Esma Botulja

  Preuzeto sa: zdraviportal.ba

  Organizator pohoda: Nahlin Treking Klub

  Vodiči: Sedin Salić, Amra Nalo, Nusreta Mešinović Salić
  Vodiči domaćini: Džemal Suljić, Dženan Smajić
  Pomoćni vodiči: Almedin Dohranović, Alen Čamdžić, Irmin Pita

  Foto: Almedin Dohranović, Alen Čamdžić (My Bosnia&Herzegovina)

 •  
 • 26.04.2017
 •  

Centar za edukaciju i istra?ivanje Nahla   |   D?emala Bijedi?a 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.