Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Tignum na međureligijskom susretu
 • Od 12. do 14. maja 2017, u hotelu Delminium u Sarajevu održan je interetnički i međureligijski seminar "Mladi - graditelji suživota", u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II", a u okviru projekta Koračajmo zajedno koji finansira Američka ambasada.
 • Među pedeset okupljenih mladih osoba, priliku da budu dio ove priče dobile su i četiri članice Nahlinog kluba mladih Tignum: Lamija Šljivo, Amina Tucaković, Selma Pašić i Lamija Džambo.

  Na samom početku programa učesnicima su se obratili Renata Vrdoljak, zamjenica ravnatelja NCM „Ivan Pavao II“, Rahela Džidić, predstavnica Američke ambasade i sveštenik Mladen Drobnjak, rukovoditelj pravoslavnog centra za mlade u Istočnom Sarajevu. Iste večeri održane su radionice koje su vodili vršnjački edukatori, s ciljem boljeg upoznavanja učesnika.

  Drugi dan je započeo sesijom Ahmeda Tabakovića, islamskog teologa, koji je predstavio glavne aspekte islama vezano za međureligijski dijalog. Dio sesije bila je i radionica pod nazivom "Na kafi s prijateljem muslimanom", gdje su učesnici mogli saznati nešto više i prodiskutovati o aktuelnim temama povezanim sa slikom islama. Drugu sesiju je predvodila katolička teologinja Božana Ivelić-Katava koja je govorila na temu mira i o ulozi religije kao bitnog faktora u njegovoj izgradnji. Poslijepodne je bilo odvojeno za radionice vršnjačkih edukatora na različite teme - od razgovara o predrasudama, aktuelnim problemima na religijskoj i etničkoj osnovi do igara koje su za cilj imale da pokažu da samo jedinstveni možemo do zajedničkog cilja. Potom je održana treća sesija, s pravoslavnom teologinjom Oliverom Jovanović, koja je s mladima podijelila svoje dugogodišnje iskustvo kroz aktivnosti Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine. Olivera je naglasila značaj iskrenosti i dosljednosti svojim tvrdnjama kad se radi o poboljšanju međureligijskog dijaloga, te je govorila o borbi sa samim sobom i nadvladavanju sebe zarad viših ciljeva. U večernjim satima za mlade je u opuštenijoj atmosferi organizovan kviz znanja o bitnim stavkama iz katoličanstva, pravoslavlja, islama i judaizma.  Treći dan je bio rezervisan za posjetu staroj jezgri grada, te prisustvo na misi u Katedrali Srca Isusova i liturgiji u Sabornoj Crkvi. Po povratku u hotel i nakon refleksije na seminar i evaluacije, učesnicima je certifikate podijelio ravnatelj NCM "Ivan Pavao II" dr. Šimo Maršić.  “Prije ovog seminara rijetko sam imala priliku bolje upoznati osobe druge vjeroispovijesti i nacionalnosti, razgovarati i čuti, ali i objasniti drugačije perspektive o nekim pitanjima, te mi je iz tog razloga mnogo značilo biti dio nečega takvog. Otišla sam sa seminara s mišlju da još puno toga treba da se uradi i popravi, ali i s vjerom da to možemo, samo trebamo ujediniti potencijale kako bismo izgradili i održali mir i učinili naše društvo boljim”, kazala je Lamija Džambo, članica Nahlinog kluba mladih Tignum

 •  
 • 16.05.2017
 •  

Centar za edukaciju i istra?ivanje Nahla   |   D?emala Bijedi?a 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.