Edukacija   |    Istraživanje   |    Poslovna zajednica   |    Linija zdravlja   |    Usluge   |    Ostale aktivnosti

  

 • Poslovna podrška ključna za uspjeh mladih biznisa
 • Kažu da se poduzetnica postaje ili iz ljubavi ili iz nužde.
 • Fatima Lutvić-Avdić, inžinjerka hemije po struci, još dok je honorarno radila za jednu farmaceutsku kompaniju, maštala je o tome kako će u budućnosti sama proizvoditi prirodnu kozmetiku. Nije se usudila pokrenuti vlastiti biznis sve dok nakon bezuspješne i dugotrajne potrage za poslom nije pomislila da bi to mogao biti njen način rješavanja problema nezaposlenosti.

  Razmišljala je da zatraži pozajmicu od članova porodice ili prijatelja, a onda je saznala za Nahlinu poslovnu zajednicu i inicijativu beskamatnih pozajmica. Svidjela joj se, kaže, mogućnost da novac pozajmi od nekoga kome vjeruje, a ko ne spada u navedene osobe. “Odgovarala mi je ta “profesionalna” beskamatna pozajmica, koja mi je prihvatljiva jer vraćam koliko sam posudila i ništa preko toga. Bilo mi je jasno da je pokretanje biznisa rizik, a htjela sam da taj rizik bude što je moguće manji, tako da sam pozajmila minimalni iznos na period od 3 mjeseca. Dodala sam nešto svoga novca, kupila sirovine i ambalažu, suprug je napravio promo materijale i tako smo počeli.”

  Nahlina poslovna zajednica Fatimi je pružila i druge oblike podrške, prvenstveno savjetodavnu i mentorsku podršku. Redovno praćenje aktivnosti na pokretanju vlastitog biznisa te prikupljanje informacija o izazovima koji prate taj proces poslužili su kao osnova za formiranje okvira za rad budućeg Fonda za poslovnu podršku. Iskustvo koje smo zajednički prošli potvrdilo je da su za razvoj novoosnovanog malog biznisa jednako važne novčana i poslovna podrška. Ponukani ovom uspješnom pričom odlučili smo osnovati Fond za poslovnu podršku kako bismo drugim ženama omogućili dobar početak u kritičnom momentu kada se odluče za pokretanje vlastitog biznisa.

  “Ja sam bila dosta nesigurna na početku osnivanja Theca kozmetike. Ali malo po malo, u posao se uključila cijela porodica, a i okolina je manje skeptična otkako uspijevam zaraditi prodajom kozmetike. Sada sam sigurnija u sebe i stalno razvijam nove ideje”, kaže Fatima. Theca kozmetika izrađena je od 100% prirodnih sastojaka, bez parabena, boja i konzervansa. Fatima se kategorički drži ovog načela, zbog čega je odbila i neke poslovne ponude – nisu naime bile u skladu sa standardima kvalitete koje je sebi postavila. Sve kupljene sirovine prvo isproba na vlastitoj koži, a proizvode izrađuje sama, veoma često prema ličnim zahtjevima i potrebama kupaca. Aktivno radi na promociji i osmišljavanju novih proizvoda, te razmišlja o uzgoju vlastitog ljekovitog bilja.  Nahlin Fond za poslovnu podršku namijenjen je nezaposlenim ženama koje imaju kvalitetne i izvodljive ideje i žele iskoračiti iz nezaposlenosti pokretanjem vlastitog biznisa. Pored beskamatnih pozajmica, Poslovna zajednica odabranim poduzetnicama početnicama osigurava besplatno savjetovanje, te ih uvezuje sa drugim poduzetnicama radi podrške i saradnje, čime se povećavaju šanse za uspjeh njihovih poslovnih ideja u osjetljivoj početnoj fazi.
 •  
 • 15.10.2014
 •  

Centar za edukaciju i istra?ivanje Nahla   |   D?emala Bijedi?a 122, Sarajevo   |   Tel +387 (33) 710-650   |   Fax +387 (33) 641-664

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.